dijous, 30 d’octubre del 2014

L'alzina que sagna

Quan ja començava a fer-se fosc, l’Enric, un home sense por, caminava tot sol cap a Campdevànol remugant contra els seus amics que acabava de deixar. Havien estat fent una timba, però els molt porucs no havien volgut continuar jugant fins tard com feien habitualment per no sé quins romanços sobre la nit de Tots Sants. S’ha de ser curt de gambals per creure en aquestes històries de velles, pensava l’Enric. Històries sobre les ànimes de difunts que havia sentit tota la vida. Qui pot creure encara en això?

No sé si les persones que esteu llegint aquesta història heu caminat mai soles de nit per camins rurals allunyats de la llum i els sorolls de les ciutats. S’hi ha d’estar avesat o tenir els nervis temperats per avançar sol en la foscor. A més si és la nit de difunts i t’has passat la tarda escoltant històries de morts i malediccions és difícil mantenir el pas, però l’Enric no tenia aquest problema. Potser la seva mentalitat pràctica i enfocada a la vida quotidiana no estava preparada per imaginar-se tots els horrors que li explicaven.

Així doncs, continuava caminant distret en els seus pensaments quan de cop i volta va començar a sentir uns crits. Uns crits que no podia dir si eren de dolor o de por, esmorteïts per la distància i el bosc. Potser la majoria de les persones haurien fugit, corrent per intentar arribar el més aviat possible al poble, però l’Enric era fidel als seus principis. Va agafar aire i va sortir del camí en direcció d'on venien els crits, sense córrer, sense presses i intentant contenir els batecs del cor. Es va endinsar en el bosc, amb l’orella atenta per a guiar-se en direcció als laments esporàdics que sentia. No li va caldre allunyar-se gaire del camí per arribar a una clariana entre els arbres on el dolor i els crits ofegats bullien com si fos una olla a pressió. Els crits li arribaven al cap, traspassaven el cervell, crits d’homes joves que cridaven, odi i por. Va quedar dret, palplantat buscant, amb la mirada, algú que necessites ajut, però estava sol i enfront seu només hi havia una alzina, una alzina que sagnava. Va fixar la mirada en l’arbre del qual sortia un líquid espès i que semblava plorar, amb un plor que s’unia al de totes aquelles veus que se li ficaven al cap. Però allà no s’hi veia ningú, ningú més que ell i l’arbre. No va poder més i va córrer, córrer sense mirar on posava els peus, perdent a cada passa una part de la seva seguretat. Va retrobar el camí i va seguir corrent en la foscor, sense control fins que alguna cosa se li va aparèixer entre les ombres. Va frenar de sobte per evitar ensopegar amb un vell que anava en sentit contrari. Un vell menut que caminava amb dificultats.

- Atura’t noi. Els has sentit, oi? –va preguntar el vell.

L’Enric, més tranquil en sentir una veu humana, va preguntar:

- Sí, vostè en sap alguna cosa?

Ara que havia deixat de córrer i estava més calmat, va reconèixer l’home, era un vell solitari del poble amb el qual amb prou feines creuava unes paraules de tant en tant.

- És una història antiga, la gent xerra, però ja molt pocs la coneixen i la majoria dels qui la coneixen no en volen saber res.

- Jo vull saber-ho.

- Doncs bé, ja fa molts anys, durant les carlinades, la tercera de les guerres carlines, un grup de carrabiners que defensaven Ripoll van ser presos pels carlins. En la clariana davant de l’arbre els presoners van ser afusellats. Alguns d’ells eren joves i cridaven. Cridaven molt fort.

- I la sang de l’arbre?

- Una de les bales va ferir l’alzina i cada any per les mateixes dates l'arbre, quan el sol es pon, comença a plorar aquest suc estrany que la gent diu que és sang.

L’home va donar una passa endavant indicant que volia posar final a la conversa.

- Però com pot saber tantes coses? I on va ara?

- Quan era jove jo també vaig veure el que tu has vist avui. Però jo ja coneixia la història dels pobres carrabiners i vaig saber reconèixer la seva por, que era més gran que no pas la meva. Des de llavors tots els anys m’arribo fins l’alzina i m’estic una estona allà, acompanyant-los. I em faig la il·lusió que potser els ajudo a aconseguir la pau.

L’home es va acomiadar i va prosseguir el seu camí cap a l’alzina amb petites passes, es va endinsar en la foscor i al cap de pocs segons havia desaparegut.

L’Enric no va explicar aquesta història a la gent del poble ni als seus amics, però pocs anys després quan es va assabentar que l’home vell havia mort va decidir que potser era la seva obligació fer, un cop a l’any, una visita a l’alzina.

Adaptació d'una de les llegendes de Tots Sants recollides al Costumari de Joan Amades.
Font: Costumari català
Volum V. Tardor
Salvat Editores
Barcelona, 1956